Vad har du sillen i?

grön skål på fot av pressglas Miljögården
En grön skål av pressglas på fot är rätt året runt. Inte minst till sillen på julbordet, påskbordet och när vi firar midsommar.

Att skapa ett julbord efter konstens alla regler kräver sin planering och inte minst kunskap om gästernas favoriter. Jag skulle även vilja lägga till betydelsen av det estetiska, hur man lyfter den enklaste rätt till nya höjder med en vacker inramning. Inlagd sill är en sådan rätt som kanske inte alltid är så färgglad men som kan lyfta och fresta på ett alldeles kolossalt sätt serverad ur en vacker skål. Det roligaste tycker jag är att blanda gamla klassiska designfullträffar med nya och lite enklare varianter. Jag hittade en förtjusande liten skål häromdagen, pressglas med en underbar grön färg. En grön skål passar ju så klart in överallt och året runt, både till julbordet och påskvbordet, så det är en god investering. Just den här finns lite varstans att få tag i men jag köpte min hos loppis.design. Där fanns också en hel del andra godsaker i form av Mats Jonassons ikoniska ”Waterlily”-skål för Kosta Boda som min farmor alltid serverade geléhallon och lakritsbåtar ur.

Så nästa gång du ska till att skapa stordåd på julbordet, leta i dina skåp efter säregna skålar som kanske inte är de mest självklara valen men som garanterat får dina gäster att förnöjt mumla ”mmm” och som lyfter den delikata maten och skapar nya gnistrande julminnen.